Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
silentviper
Podziękował: 0 Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
Ostrzeżenia: 0/5
|
Wysłany: Czw Sty 12, 2012 17:38 Temat postu: Komunikat "błędny format napisów" |
|
|
Dziś pierwszy raz wrzuciłem napisy - do filmu "Miłość Swanna", w formacie srt. Gdy następnie na próbę pobrałem napisy, dało radę, ale po komunikacie o pobraniu pojawił się drugi: "błędny format napisów". Jednak idą normalnie, synchro też jest ok. Na czym więc polega ta "błędność"? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklamiarz Członek zespołu

Ostrzeżenia:
|
Wysłany: Czw Sty 12, 2012 17:38 Temat postu: Klikając w reklamę wspierasz serwis |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
admin Członek Zespołu NapiProjekt

Podziękował: 5 Łącznie otrzymał 51 podziękowań w 50 postach
|
Wysłany: Czw Sty 12, 2012 23:06 Temat postu: |
|
|
Czy jesteś pewny, że komunikat wyświetlił NapiProjekt, a nie jakiś inny program (np. player?) |
|
Powrót do góry |
|
 |
un4got10
Podziękował: 3 Łącznie otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Czw Sty 12, 2012 23:44 Temat postu: |
|
|
a nawiązując do błędnego formatu napisów...
jestem od niedawna więc moze cos sie zmieniło...
jak próbowałem napisy wrzucic w formacie TMP to wyrzuciło ze tego formatu nie akceptuje czy jakoś tak że jest nieobsługiwany i nie mogę dodac takich napisów. dwa razy tak miałem.
a zdarzyło mi się (także z raz czy dwa) że w tym formacie napisy ściągnąłem.
czy to normalne ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
admin Członek Zespołu NapiProjekt

Podziękował: 5 Łącznie otrzymał 51 podziękowań w 50 postach
|
Wysłany: Czw Sty 12, 2012 23:48 Temat postu: |
|
|
Tak normalne. TMPlayer jest bardzo niedokładny, dlatego została zablokowana możliwość dodawania napisów w tym formacie. Natomiast napisy, które zostały dodane przed "blokadą" pozostały w bazie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
lamer26

Podziękował: 0 Łącznie otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Pią Sty 13, 2012 11:18 Temat postu: |
|
|
Z ciekawości - blokujecie format TMP czy dokładność TMP? |
|
Powrót do góry |
|
 |
un4got10
Podziękował: 3 Łącznie otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Pią Sty 13, 2012 16:07 Temat postu: |
|
|
nie, no jasne przeciez z wypowiedzi ze blokują format
a niedokładność TMP jest powodem tej blokady
dzięki  |
|
Powrót do góry |
|
 |
lamer26

|
Wysłany: Sob Sty 14, 2012 00:41 Temat postu: |
|
|
ale przeciez jedno nie przeczy drugiemu.
Jezeli napisy maja dokładnosc TMP to nie ma znaczenia czy zostana zapisane w formacie TMP czy mDVD - w kazdym przypadku będą niedokładne.
Dlatego jeszcze raz pytam - czy sprawdzany jest format, czy rzeczywista dokładność napisów? |
|
Powrót do góry |
|
 |
criskrakow Członek Zespołu NapiProjekt

Podziękował: 23 Łącznie otrzymał 130 podziękowań w 129 postach
|
Wysłany: Sob Sty 14, 2012 01:45 Temat postu: |
|
|
Cytat: | została zablokowana możliwość dodawania napisów w tym formacie |
Ja to rozumiem jednoznacznie, poza tym jak wyobrażasz sobie sprawdzanie w innym formacie dokładności, wystarczy że ktoś przesunie o 1 klatkę napisy i można z takim sprawdzaniem zwariować _________________ JEŚLI CI POMOGŁEM - KLIKNIJ PRZYCISK PODZIĘKUJ.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
lamer26

|
Wysłany: Nie Sty 15, 2012 23:49 Temat postu: |
|
|
Bardzo prosto można sprawdzić (oczywiście nie na oko)
Zrobiłem sobie kiedyś w excelu odpowiedni arkusz do tego, sprawdza równeiż czy ktoś napisów z dokładnościa TMP nie przerobił z jednego fps na drugi.
Wystarczy badac roznice miedzy początkowymi klatkami kolejnych linii i dzielić jąprzez popularne fps.
Reasumując - bardzo prosto można to programowo sprawdzić.
A co daje samo blokowanie formatu TMP? Delikwent przerobi na mdvd i pomimo tego, ze napisy nie są nic dokładniejsze - serwis takie napisy przyjmuje. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Sty 16, 2012 19:18 Temat postu: |
|
|
Jesteś nie do przegadania, szkoda tylko że czysta teoria płynie z Twych ust. Chciałbym widzieć jak podczas moderacji 300 czy 500 nowych napisów dziennie sprawdzasz(badasz) każdy napis z osobno czy aby przypadkiem nie jest przerobionym formatem z TMP. Na wszystko masz rozwiązanie wiec może będę Ci podsyłał wszystkie napisy które codziennie są dodawane a Ty będziesz je sobie sprawdzał i oceniał swoimi detektywistycznymi programami czy aby ktoś nie okazał się cwańszy i nie przerobił takiego formatu. Wiem że kpię ale inaczej chyba się nie da z Tobą rozmawiać. _________________ JEŚLI CI POMOGŁEM - KLIKNIJ PRZYCISK PODZIĘKUJ.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
lamer26

|
Wysłany: Wto Sty 17, 2012 20:55 Temat postu: |
|
|
criskrakow - rzeczywiście kpina nie jest potrzebna.
Podsumujmy - zgadzasz sie ze mną, że blokowanie formatu TMP jest rozwiązaniem połowicznym, bo wystarczy przerobić na inny format i pomimo kiepskiej dokłądności napisy są przyjmowane przez serwis?
Zakładam, że się zgadzasz.
No to teraz rozwiązanie (merytorycznie, zamiast kpin)
Otóż ja oczywiście nie sugeruję, abyś badał to ręcznie, na oko czy jak jeszcze można wymyślić.
Piszę, że mógłby to robić programowy automat.
Tak jak teraz automat sprawdza czy format jest TMP i informuje użytkownika, że takie napisy nie zostaną przyjęte, tak samo automat w programie mógłby sprawdzić dokładność.
Da się to zrobić dość prosto - mogę ci pokazać, jak ja zrobiłem to w zwykłym excelu.
Co o tym sądzisz?
P.S. Dlaczego sądzisz, że nie da się mnie przegadać? Których twoich argumentów nie wziąłem pod uwagę?
Bo napisać "nie da się" każdy potrafi. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Sty 18, 2012 00:03 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Da się to zrobić dość prosto - mogę ci pokazać, jak ja zrobiłem to w zwykłym excelu. |
Nie da się tego zrobić tak jak ty sobie to wyobrażasz, trzeba by to było zaimplementować do programu "moderator" a zabawy z tym co niemiara, pytanie po co tak cudować skoro tak naprawdę chyba TYLKO DLA CIEBIE jest to takie ważne że piszesz o tym w dwóch różnych wątkach. Format, dokładność - 99% ludzi patrzy czy są napisy czy ich nie ma, zastanawiam się czy jeśli daliby ci możliwość oglądnięcia filmu TYLKO z napisami w formacie TMP a nie otrzymanie ich wcale co byś zrobił?
A co do zgadzania się to powiem tylko że ja nie byłem zwolennikiem takiego blokowania, przekonało mnie tylko zdanie admina -
"wazne żeby dac ludziom do zrozumienia ze tmp jest przestarzaly i niech robia napisy w innych formatach"
A co do przegadywania to chodziło mi o to że Tobie nie wystarczy odpowiedź na zadane pytanie, Ty musisz wnikać, rozkładać każde zdanie na czynniki pierwsze i wyciągać z każdego słowa kilka znaczeń, dlatego tak ciężko się z Tobą dyskutuje, czasami po prostu warto przyjąć jakąś odpowiedź do wiadomości a nie roztrząsać ją na wszystkie możliwe sposoby. _________________ JEŚLI CI POMOGŁEM - KLIKNIJ PRZYCISK PODZIĘKUJ.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
lamer26

|
Wysłany: Sro Sty 18, 2012 02:00 Temat postu: |
|
|
Jeżeli implementacja jest rzeczywiście kłopotliwa - nie ma o czym dyskutować. Wydawało mi się to dość proste - zrobienie arkusza w excelu to było może z pół godziny.
Czy to jest dla mnie ważne - chyba niespecjalnie.
Po prostu lubie rozwiązania kompletne - jeżeli podjęto decyzję, że blokuje się format TMP - wskazuję sytuacje i metody, jak blokadę można obejść.
Pytanie "napisy w TMP albo w ogóle" - oczywiście że w TMP. I pojawia się zgrzyt. Problemem są oczywiście tylko i wyłącznie napisy w TMP, gdzie do danego filmu do innej wersji są porządne napisy w mdvd a ktoś robiąc nieumiejętne synchro psuje dokładność. Nie wiem jaki to jest obecnie odsetek, kiedy lat temu kilka byłem moderatorem na największym forum napisowym - był to problem całkiem częsty.
A co do jakości dyskusji - zawsze wydawało mi się, że drążąc temat dochodzimy do jakiś konkluzji.
Bo cóz to byłby za dyskusje, gdyby pierwsze "nie da się" kończyło temat. Pewnie nawet żarówki by nie wynaleziono.
Wiem że cię to irytuje, ale to już nie mój problem.
Staram się wypowiadać merytorycznie, pokazywać przykłady, sytuacje.
Przecież nikt nie zmusza się do odpowiadania czy nawet czytania.
Niestety (albo stety) życie nauczyło mnie, że najczęściej ludzie odpowiedzą na pytanie dopiero po którymś pytaniu uszczegóławiającym.
I tyle.
P.S. Mam nadzieję, że te 99% to przesada - człowiek siedzi nad napisami, poprawia przecinki, synchro, literówki a ty piszesz że 99% ma to w dupie i może byłoby zadowolonych z napisów z translatora
Na szczęście koemntarze na napisy24 pokazują, że przynajmniej część użytkowników jest trochę bardziej uświadomiona.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Sty 18, 2012 18:41 Temat postu: |
|
|
Cytat: | P.S. Mam nadzieję, że te 99% to przesada - człowiek siedzi nad napisami, poprawia przecinki, synchro, literówki a ty piszesz że 99% ma to w dupie i może byłoby zadowolonych z napisów z translatora Smile |
No może przesada ale nie chodziło mi że wystarczają im translatory, tylko że większość nawet czytając ten wątek nie wiedziałoby o czym tu mowa.
A co do całego Twojego postu chyba nigdy nie zgadzałem się bardziej z Tobą jak w tym momencie, ale co do twoich pytań uwierz mi zadajesz je od początku bardzo szczegółowo. A że odpowiedzi są jakie są to nie to że ktoś ci nie chce odpowiedzieć tylko pierwsze odpowiedzi są wyczerpujące i nie widzimy powodu żeby opisywać z najdrobniejszymi szczegółami dlaczego jest tak a nie inaczej. _________________ JEŚLI CI POMOGŁEM - KLIKNIJ PRZYCISK PODZIĘKUJ.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
lamer26

|
Wysłany: Nie Sty 22, 2012 15:15 Temat postu: |
|
|
a to już jest inna para kaloszy - jeżeli zespół nie chce tłumaczyć powodów, to wystarczy tak napisać:
"podjęliśmy taką decyzję i nie będziemy tłumaczyć dlaczego"
I ok, przyjmuję do wiadomości.
Aczkolwiek byłby to trochę dziwne, biorąc pod uwagę że jednak całe NAPI to jest dzieło wielu osób i jednak opiera się na tym, że każdy swoją cegiełkę dokłada.
Reasumując - pozwolisz, że pytania uszczegóławiające będą dalej - chyba, że pojawi się "spadaj, tego ci nie powiemy. BO NIE"!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|