Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szunaj85 Członek Zespołu NapiProjekt

Podziękował: 0 Łącznie otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
Ostrzeżenia: 0/5
|
Wysłany: Sro Maj 05, 2010 15:29 Temat postu: Czy dodawać napisy do pewnej grupy filmów? |
|
|
Jeśli chodzi o filmy w innym języku niż ojczysty to wiadomo.
Jednak jeśli mam polski film lub film z polskim lektorem, dubbingiem czy jest w ogóle jakiś sens dodawania do niego polskich napisów?
Nie wiem czy to komuś się przyda.
Może jedynie osobom niedosłyszącym lub głuchoniemym, ale z tego co się orientuję nie może to być na zasadzie kopiuj/wklej tylko takie napisy trzeba odpowiednio przerobić.
Wiem, że od strony technicznej dodanie napisów jest możliwe, ale czy ma jakiś sens?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklamiarz Członek zespołu

Ostrzeżenia:
|
Wysłany: Sro Maj 05, 2010 15:29 Temat postu: Klikając w reklamę wspierasz serwis |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
salata VIP
Podziękował: 0 Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Maj 07, 2010 09:31 Temat postu: |
|
|
Wg mnie dodawanie zwyklych napisow do filmow polskich/z polskim dubingiem/ z lektorem nie ma sensu. Takie napisy nie sa odpowiednie dla gluchoniemych i jak juz, to dodawalbym takie ktore zawieraja wlasciwe informacje i znaczniki dla osob niedoslyszacych. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Maj 07, 2010 18:48 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Wg mnie dodawanie zwyklych napisow do filmow polskich/z polskim dubingiem/ z lektorem nie ma sensu. | Ok, przyjąłem do wiadomości.
Cytat: | Takie napisy nie sa odpowiednie dla gluchoniemych | Chodziło mi raczej czy np. innym osobom do synchronizacji do innych wersji filmu się nie przydadzą. Cytat: | jak juz, to dodawalbym takie ktore zawieraja wlasciwe informacje i znaczniki dla osob niedoslyszacych. | To wiem i o tym już pisałem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
bilo Członek Zespołu NapiProjekt

Podziękował: 10 Łącznie otrzymał 26 podziękowań w 24 postach
|
Wysłany: Sob Maj 08, 2010 12:52 Temat postu: |
|
|
Od jakiegoś czasu mam stale kontakt z osobami niedosłyszącymi lub niesłyszącymi.
I tak, czasem niektórym brakuje tylko odpowiedników typu kto w danym momencie wypowiada daną kwestie i to wystarczy, czasem trafiają się osoby chcące aby np. nadawać tekstowi w napisach odpowiedni nastrój panujący w dialogach.
Tym samym można w tekście napisów, oznaczać kiedy np. śpiewana jest piosenka lub oznaczać w jakim klimacie zagrana jest dana melodia.
Myślę że to jest bardzo ważne dla ludzi niesłyszących.
Dlatego też uważam za bardzo pożyteczne nawet spisywanie tekstu z Polskich filmów i wstawianie ich do bazy.
Zwróćcie uwagę że osoba nie znająca j.ang. ma możliwość się go nauczenia.
Osoba niesłysząca nie ma jakiejkolwiek alternatywy z tym związanej.
Pozdrawiam.
Ps.
A propos spisywania napisów.
W dziale tłumaczeń seriale jest temat "Czterej Pancerni i pies"
Jeśli jest ktoś chętny do pomocy w spisywaniu poszczególnych odcinków właśnie dla osób niedosłyszących - serdecznie zapraszam do pomocy.
Jak na razie spisaliśmy 5 odcinków we dwoje z koleżanką Arjen.
Ale szczerze mówiąc bardzo przydała by nam sie pomoc, bo zostało około 9 - 10 odcinków do spisania. _________________ Bilo-moderator forum i napisów, członek zespołu NP
Crux Sacra Sit Mihi Lux
|
 |

|
Wysłany: Nie Maj 09, 2010 16:57 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Od jakiegoś czasu mam stale kontakt z osobami niedosłyszącymi lub niesłyszącymi. | Śledzę poczynania na forum, więc wiem o tym.
Cytat: | Dlatego też uważam za bardzo pożyteczne nawet spisywanie tekstu z Polskich filmów i wstawianie ich do bazy. | Ale w jakiej formie? Napisy tak jak do każdego innego filmu czy specjalnie dopasowane do osób niedosłyszącycy lub głuchoniemych.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
bilo Członek Zespołu NapiProjekt

Podziękował: 10 Łącznie otrzymał 26 podziękowań w 24 postach
|
Wysłany: Nie Maj 09, 2010 19:23 Temat postu: |
|
|
Napisałem w poprzednim poście - prawda? jak moim zdaniem to powinno wyglądać.
Poza tym to nie chodzi o moje zdanie, tylko o to jak powinny wyglądać tak owe napisy dla tej grupy osób. _________________ Bilo-moderator forum i napisów, członek zespołu NP
Crux Sacra Sit Mihi Lux

Ostatnio zmieniony przez bilo dnia Pon Maj 10, 2010 07:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Nie Maj 09, 2010 20:24 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Napisałem w poprzednim poście - prawda? | A ja chciałem się upewnić czy dobrze go zrozumiałem.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|