Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna

FAQFAQ  RegulaminRegulamin   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj  

Znikające napisy w połowie filmu Total Recall

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna -> Napisy - pomoc techniczna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kinky

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pon Sty 28, 2013 16:10    Temat postu: Znikające napisy w połowie filmu Total Recall Odpowiedz z cytatem

Witam!
Przede wszystkim witam forumowiczów, jestem tu nowy i w ogóle zielony w temacie ściągania filmów, napisów, torrentów w ogóle, nawet nie bardzo wiem o co chodzi i rozumiem co to jest Wink Ale jestem kinomanem i dzięki pasjonatom tworzącym programy mogę do woli oglądać i czytać (nie cierpię lektora i dubbingu). Do rzeczy!
Pytanie dotyczy wersji -
Total.Recall.2012.EXTENDED.DC.720p.BRRip.XviD.AC3-ViSiON
Oglądam filmy na tv przez dekoder cyfrowej tv Wiwa HD50 (starsze lcd, bez usb). Obsługuje on napisy: "Polskie napisy .TXT (wszystkie) SRT, SUB, ASS, SSA, SAM"
Wszystko jest ok do około połowy filmu i nagle napisy znikają! Na komp mam UMPlayer do sprawdzania czy wszystko ok i tu jest wszystko ok, napisy od początku do końca. Może zbyt mało finezyjnie, ale wpadłem na pomysł, aby temu zaradzić - usuwałem plik z folderu z filmem na PenDrive z napisami i ściągałem z NP nowe, wcześniej zmieniając rozszerzenia w Opcje/Napisy/SRT kolejno na txt,sub,srt, wg tego co obsługuje dekoder, bez skutku, wciąż w tym samym miejscu znikają, a na UMPlayer są do końca.
Jeśli problem jest banalny dla Was lub umieściłem pytanie w niewłaściwym miejscu - przepraszam, zaczynam dopiero, a wszelkie konwersje, programy do tego itp to czarna magia dla mnie, proszę wiec o wyrozumiałość i tłumaczenie jak dziecku Wink
Z góry dzięki za pomoc!

kinky
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklamiarz
Członek zespołu

Ostrzeżenia:

PostWysłany: Pon Sty 28, 2013 16:10    Temat postu: Klikając w reklamę wspierasz serwis

Powrót do góry
criskrakow
Członek Zespołu NapiProjekt

Podziękował: 23
Łącznie otrzymał 130 podziękowań w 129 postach

PostWysłany: Pon Sty 28, 2013 18:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Prawdopodobnie ten odtwarzacz ma jakiś problem ze sczytaniem akurat tych napisów, może chodzić o to że napisy na siebie nachodzą od tej linii od której masz problem np.
{100}{200}xxx
{180}{280}yyy
{250}{350}zzz
ale może być to inny problem, najlepiej będzie gdy podeślesz ten plik napisów+id filmu (jak go znaleźć masz w regulaminie Działu ).
sprawdź dodatkowo czy nie ma jakiś ukrytych spacji, może to powodować błędy w konwerterze programu, napisałeś o rozszerzeniach napisów, napisz jeszcze jakie formaty są czytane, czyli :
mDVD
SRT
czy jakiś inny, sprawdź sobie jakie masz ustawienia w programie:
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
kinky

PostWysłany: Pon Sty 28, 2013 18:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nazwa pliku: Total.Recall.2012.EXTENDED.DC.720p.BRRip.XviD.AC3-ViSiON.avi
ID filmu: b7ceae0afe757058f2c59a7939d3cfa1

Rozmiar pliku: 3.252 GiB (3491733504 bajtów)
Czas trwania: 02:10:16.344 (7816344 ms)
Ogólne bitrate pliku: 3 574 Kbps
Format: AVI

Video FPS: 23.976
Video kodek: XviD
Video bitrate: 3 116 Kbps
Video rozdzielczość: 1280x534
Video rozmiar: 2.84 GiB (87%)
Video proporcje obrazu: 2.40:1

Audio format: AC-3
Audio format wynik: Audio Coding 3
Audio bitrate: 448 Kbps
Audio liczba kanałów: 6
Audio sampling rate: 48.0 KHz
Audio resolution: 16 bits
Audio rozmiar: 417 MiB (13%)
========================================
Powrót do góry
kinky

PostWysłany: Pon Sty 28, 2013 18:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

criskrakow napisał:
Prawdopodobnie ten odtwarzacz ma jakiś problem ze sczytaniem akurat tych napisów, może chodzić o to że napisy na siebie nachodzą od tej linii od której masz problem np.
{100}{200}xxx
{180}{280}yyy
{250}{350}zzz
ale może być to inny problem, najlepiej będzie gdy podeślesz ten plik napisów+id filmu (jak go znaleźć masz w regulaminie Działu ).
sprawdź dodatkowo czy nie ma jakiś ukrytych spacji, może to powodować błędy w konwerterze programu, napisałeś o rozszerzeniach napisów, napisz jeszcze jakie formaty są czytane, czyli :
mDVD
SRT
czy jakiś inny, sprawdź sobie jakie masz ustawienia w programie:

Przyznam, że nie do końca rozumiem... ufff...
-Nie wiem jak znaleźć ukryte spacje,
-wg. instrukcji dekodera formaty video i napisów: Wideo w formacie: AVI, Matroska (MKV), Xvid, MPEG-4, MPEG-2, AVC/H.264, TS,
TP, TPR, M2TS, MPEG, MP4, MOV. Większość kodeków
wideo jest obsługiwana aż do rozdzielczości 1080P.
Napisy: Polskie napisy .TXT (wszystkie) SRT, SUB, ASS, SSA, SAM - to wszystko co wiem i znajduję na temat czytanych formatów.
Instalując NP wybrałem opcję: oglądam na tv/dvd (nie na komp), stad też zapewne narzucone ustawienia ściąganych napisów. Mam w tej chwili: język polski, format: SRT(subrip), kodowanie UTF-8, MDVD:txt,SRT:txt,MPL2:txt,TMPlayer:txt.
Bawiąc się zmianami rozszerzeń w ściąganych plikach zmieniałem tylko rozszerzenia do SRT w zakresie możliwości obsługiwanych i podawanych przez inst tunera.
Przyznaję szczerze, że kompletnie nie rozróżniam MicroDVD, MPL2, TMPlayer...
Powrót do góry
kinky

PostWysłany: Pon Sty 28, 2013 18:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

!!!
Zmieniłem w Opcje/Napisy format z SRT na mDVD, kodowanie z UTF-8 na ANSI (wg screenu z postu) i powtórzyłem ściąganie napisów - działa! Napisy są przez cały film, ale wyświetlają się w ten sposób:
<i> tekst </i>
Wytrzymam, da się to czytać oglądając, ale co to wyjaśnia fachowcowi co do mojego błędu w ustawieniach i co jeszcze zmienić w ustawieniach żeby wyświetlały się normalnie?
Powrót do góry
criskrakow

PostWysłany: Pon Sty 28, 2013 22:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wynika z twojego postu że pobierałeś napisy w formacie SRT w rozszerzeniu .sub który jakoś był uszkodzony, patrz tu przykład :
http://forum.napiprojekt.pl/viewtopic.php?t=9536

jeśli działa ci teraz to ok, co do ustawień narzuconych, staramy się tym instalatorem pomóc dobrać odpowiednie ustawienia ale nierzadko jest problem z dziwnymi urządzeniami a takim jest
Cytat:
dekoder cyfrowej tv Wiwa HD50

Co do formy napisów, najwidoczniej ten odtwarzacz nie obsługuje scryptu, bo takie znaki w odtwarzaczu komputerowym oznaczają pochylenie tekstu i są one widoczne w formacie mDVD i TAK MA BYĆ. Pisałem Ci żebyś mi podał ID filmu, to bym sprawdził jak wyglądają te napisy i z czym jest problem że nie wyświetlają ci się prawidłowo w SRT.
Powrót do góry
kinky

PostWysłany: Pon Sty 28, 2013 23:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podałem ID 2 posty wyżej, a na @ wysłałem plik z tekstem, mam nadzieję, że o to chodzi.
kinky napisał:
Nazwa pliku: Total.Recall.2012.EXTENDED.DC.720p.BRRip.XviD.AC3-ViSiON.avi
ID filmu: b7ceae0afe757058f2c59a7939d3cfa1

Po kolei:
Obejrzałem film do końca, napisy ok, w większości bez <i>... domyśliłem się, że są to cytaty, czy jak piszesz pochylony teks, widocznie nie czyta faktycznie tych skryptów.
Pliki ściągałem w formacie SRT zmieniając rozszerzenia z sub, na txt i srt, za każdym razem ten sam problem, dopiero zmiana jak wyżej (z SRT na mDVD, kodowanie z UTF-8 na ANSI) pomogła.
Zapewne mógłbym jeszcze pobawić się w zmianę ustawień i może odtwarzacz zacząłby czytać prawidłowo, w końcu czytał do połowy filmu, więc problem gdzieś jeszcze jest pogrzebany głębiej jak pisałeś w pierwszej odpowiedzi.
Do tej pory przy kilku filmach i napisach z NP przy standardowych ustawieniach nie było żadnych problemów (poza Gallipoli, ale o to zapytam kiedy indziej). Za te narzucone ustawienia tacy laicy jak ja jesteśmy wdzięczni, klikamy i już, jest! Very Happy
WIWA HD50 jest "wynalazkiem", ale wszystko mającym Wink , przypadkiem awansował z działkowego tunera cyfrowej tv na domowy odtwarzacz i pomimo tego problemu i tak jestem pod wrażeniem możliwości w porównaniu z dużo droższymi firmowymi sprzętami, tv itp trzymającymi się sztywno ciasnych standardów i formatów własnych produktów. Ale żeby nie było, niczego tu nie reklamuję i nie sprzedaję! Smile
Bardzo dziękuję za pomoc, jeśli uda się wyjaśnić w czym tkwił błąd jak w temacie postu będę wdzięczny, przyda się na przyszłość.
Serdecznie pozdrawiam Smile
Powrót do góry
criskrakow

PostWysłany: Wto Sty 29, 2013 06:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Faktycznie podałeś, ale następnym razem pisz 1 post a nie 3 po sobie bo człowiek się gubi przez takie coś. Poza tym pamiętaj że masz zawsze opcję "zmień", nie musisz dopisywać następnych informacji bo to utrudnia komunikację.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna -> Napisy - pomoc techniczna Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: